Madama Butterfly

posted in: Òpera | 0
Dijous 7 de juliol de 2016 a les 21.30h

Madama Butterfly és una òpera en tres actes de Giacomo Puccini, sobre un llibret de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. Puccini va trobar el tema de l’òpera a Londres, el juliol de 1900, a la representació de l’obra teatral homònima del dramaturg David Belasco. Aquest, per altra banda, havia basat el seu drama en un conte de l’americà John Luther Long de títol Madam Butterfly, aparegut l’any 1898 i en Madame Chrysanthème (1887) de Pierre Loti.

Explica la patètica història d’una geisha japonesa de quinze anys, de Nagasaki, Butterfly (Cio-Cio-San), que confia cegament en l’amor d’un cínic oficial de la Marina americana, Pinkerton, que s’ha casat amb ella segons una llei japonesa que li permet el repudi i ha tornat al seu país. Quan descobreix que l’home que estima reapareix casat amb una americana i demana fer-se càrrec del fill que ella ha tingut durant la seva absència, posa fi al somni occidental que l’ha posseïda i es fa l’harakiri. L’obra se centra essencialment en Butterfly, amb una capacitat d’estimar i una delicadesa admirables. La partitura —amb elements d’exotisme refinat— s’adequa perfectament a la figura de la fràgil i sensible protagonista.

La història de l’òpera està farcida de finals tràgics, però molt pocs toquen tant la fibra sensible del públic com la mort de Cio-Cio-San. La música de Puccini demostra la seva capacitat de despertar emocions, de revelar-nos com a pròpia la felicitat o el dolor dels seus personatges.